'Grote salariskloof Britse topmannen en werknemers'

Het salarisverschil tussen topmannen en werknemers van de honderd belangrijkste in Londen beursgenoteerde bedrijven blijft groot.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Britse denktank High Pay Centre.

De topmannen verdienden in 2015 gemiddeld 140 keer zoveel als hun werknemers. Een jaar eerder was het nog 148 keer zoveel.

Gemiddeld genomen verdiende een topman van een bedrijf in de FTSE 100-index vorig jaar 5,48 miljoen Britse pond (bijna 6,5 miljoen euro). Een jaar eerder ging het nog om 4,96 miljoen pond.

"Ondanks de sporadische protesten van kritische aandeelhouders blijven raden steeds hogere salarissen aan hun meer seniore topmannen goedkeuren", stelt directeur Stefan Stern van High Pay Centre.

Theresa May

The High Pay Centre is blij dat de nieuwe Britse premier Theresa May zich onlangs heeft uitgesproken tegen het groeiende verschil in salariëring.

"Er is een irrationele, ongezonde en groeiende kloof tussen hoe deze bedrijven hun werknemers betalen en hoe ze hun topmannen belonen", zei May eerder.

De organisatie steunt haar voorstel om bedrijven te verplichten het verschil in salariëring openbaar te maken. Geen van de honderd bedrijven doet dit nu. Ook wil ze dat doorsnee werknemers gehoord worden bij discussies over de beloning van leidinggevenden.

Ellende

"Bedrijven kunnen zich heel wat ellende besparen en iets doen om hun imago's te herstellen als ze naar werknemers luisteren voordat ze deze loonpakketten goedkeuren", aldus de denktank.

De beste betaalde topmannen waren vorig jaar Sir Martin Sorrell (70,4 miljoen pond) van WPP, Tony Pidgeley (23,3 miljoen) van Berkeley Group en Rakesh Kapoor (23,2 miljoen) van Reckitt Benckiser. Een jaar eerder stond de Nederlander Ben van Beurden van Shell nog op de tweede plek met een salaris van 19,5 miljoen pond.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie