Winkelketen MS Mode vraagt uitstel van betaling aan. De winkels en de webwinkel blijven wel open.

De directie heeft voor zowel de holding als de Nederlandse werkmaatschappij uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam, laat het bedrijf vrijdag weten. 

"De directie betreurt het voor klanten, medewerkers, leveranciers en partners dat zij deze stap heeft moeten nemen." Er werken in totaal ongeveer 2.300 mensen bij MS Mode. In Nederland zijn dat er zo'n  660. 

De keten heeft bijna vierhonderd winkels in Nederland (130 filialen), België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

In al deze landen is er ook een webwinkel van MS Mode. De beslissing heeft volgens het bedrijf vooralsnog geen gevolgen voor de werkmaatschappijen in het buitenland. De collectie wordt in Nederland gemaakt.

Potentie

De directie zegt nog altijd overtuigd te zijn van de potentie van MS Mode. "Met het aanvragen van surseance krijgt het bedrijf tijd om mogelijkheden te onderzoeken om MS Mode weer gezond te maken en de operatie voort te kunnen zetten."

Er zijn al verschillende gesprekken gevoerd met partijen die MS Mode of delen daarvan mogelijk willen overnemen. Deze onderhandelingen lopen nog.

Tegenvallende resultaten

"Het internationale modebedrijf heeft te kampen met tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche", aldus de onderneming.

Ook de zachte winter speelde de onderneming parten. Daardoor moest MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen verkopen.

Collectie

In 2014 en 2015 probeerde de keten het tij te keren door de collectie te vernieuwen, een nieuw winkelformat te introduceren en een nieuwe marketingcampagne te lanceren.

Dit leidde volgens het bedrijf tot meer omzet en een hogere marge. De keten heeft in 2015 dan ook winst kunnen maken.

"MS Mode bleek ondanks deze positieve ontwikkelingen onvoldoende in staat om de tegenvallende resultaten van de afgelopen periode op te kunnen vangen", aldus de directie.

Mantelspecialist

MS Mode richt zich naar eigen zeggen op vrouwen met ronde vormen. In 1964 opende verkoper van damesmantels Max Abram een winkel in Rotterdam met de naam de Mantelspecialist. Hier kwam de latere afkorting M&S vandaan.

Later is dit veranderd naar MS Mode, omdat warenhuisketen Marks & Spencer de merknaam M&S in Europa wilde voeren.

Sinds 2011 is de keten onderdeel van Excellent Retail Brands, de retailtak van Coolinvestments, waar ook Coolcat, America Today en lingeriemerk Sapph onder vallen. Coolinvestments is door ondernemer Roland Kahn opgericht.

Voorheen viel MS Mode onder detailhandelsconcern Maxeda. Het voormalige moederbedrijf van onder meer De Bijenkorf, V&D en Hunkemöller.