Het aantal faillissementen in Nederland blijft komend jaar dalen, hoewel de vooruitzichten na de keuze voor een Brexit wel minder positief zijn.

Deze verwachting spreekt kredietverzekeraar Atradius uit. Het concern gaat uit van een daling van 6 procent in 2016. Dit komt neer op 6.898 faillissementen.

In het vorige kwartaal voorspelde Atradius nog een daling van 10 procent voor het komende jaar, maar de keuze van het Britse volk om uit de Europese Unie te stappen, gooit roet in het eten.

Een lagere groeiverwachting van de economie van het Verenigd Koninkrijk heeft ook effect op Nederlandse bedrijven.

De verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland in 2017 verder daalt, met 4 procent naar 6.622. Terwijl het aantal faillissementen in 2016 naar verwachting nog 19 procent boven het niveau van 2007 zal uitkomen, zal het verschil in 2017 nog maar 15 procent bedragen.

Positieve zin 

"De faillissementsontwikkeling in Nederland onderscheidt zich in positieve zin van de meeste andere landen, maar ook hier vlakt het tempo waarin faillissementen dalen af", aldus hoofdeconoom John Lorié van Atradius.

"Bovendien moeten Nederlandse bedrijven zich goed bewust zijn van de risico's in de wereldeconomie waarmee zij bij het internationaal zakendoen te maken kunnen krijgen."