Drankenspeciaalzaakketen Mitra maakt definitief een doorstart. De slijterijformule is overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken en ondernemers met een Mitra-winkel.

Dat is vrijdag bekendgemaakt door De Monnik Dranken.

Mitra, dat onderdeel was van de Dirkzwager Groep, telt nu 120 ondernemers met circa 145 drankspeciaalzaken. De ruim twintig eigen winkels van de failliete keten zijn eerder al gesloten. 

Sinds 2015 is De Monnik Dranken al distributeur van Mitra. De partijen zullen nu samen sturing gaan geven aan de nieuwe organisatie. Mitra wordt overigens geen onderdeel van De Monnik Dranken, maar zal op zichzelf staand opereren. De ondernemers zullen hun eigen bestuur vormen.

"De doorstart zorgt ervoor dat Mitra, sinds 1974 actief en een grote speler in de drankenwereld, niet uit de markt verdwijnt. De ondernemers hebben een zware tijd achter de rug, maar gelukkig kunnen we met elkaar weer vooruit kijken", aldus de directeur Hans Olde Monnikhof van De Monnik Dranken.

De Monnik Dranken is een familiebedrijf uit Oldenzaal dat al bijna honderd jaar bestaat.

Moeilijkheden

Mitra verkeerde al langer in moeilijkheden, onder meer door de zwakke economie, teruglopende verkopen van binnenlands gedistilleerd en concurrentie met de supermarkt en online aanbieders. Het bedrijf werd eind juni failliet verklaard.

Ook het moederbedrijf van slijterijketen Mitra, Dirkzwager, ging failliet. Onlangs maakten delen van Dirkzwager een doorstart. Distilleerderij Cooymans, stoker van jenevermerk Floryn en Delcave/NCK zijn overgenomen door een groep branchegenoten.

De Friese beerenburg-maker Weduwe Joustra gaat verder met het Friese bedrijf Boomsma Distilleerderij.