Netwerkbedrijf Alliander heeft zijn investeringen afgelopen halfjaar opgevoerd, ondanks dat de gereguleerde tarieven voor klanten daalden.

Er werd 254 miljoen euro uitgegeven aan vervanging en aanleg van het stroom- en gasnet, bijna een vijfde meer dan een jaar eerder.

Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, is onder meer bezig met het op grote schaal aanbieden van slimme meters. Ook werd geld gestoken in het voorkomen van netuitval, bijvoorbeeld door zogeheten storingsverklikkers aan te schaffen.

Het bedrijf rapporteerde vrijdag een nettowinst over het eerste halfjaar van 232 miljoen euro, flink meer dan de 161 miljoen die een jaar geleden in de boeken ging.

Dat komt door een boekwinst op de verkoop van het regionale net in Eindhoven en Zuidoost-Brabant. Zonder die eenmalige bate hield Alliander juist minder over. De omzet steeg verder licht tot 783 miljoen euro.

TenneT

Ook hoogspanningsnetbeheerder TenneT kwam vrijdag met halfjaarcijfers. Die investeerde afgelopen zes maanden juist minder: 875 miljoen euro tegen 1,2 miljard een jaar eerder. De omzet nam met ruim een tiende toe, tot ruim 1,5 miljard euro.

Tennets onderliggende bedrijfsresultaat kwam uit op 414 miljoen euro, wat neerkomt op een daling met bijna een zesde. Een jaar geleden profiteerde de netbeheerder echter onder meer nog van het vrijvallen van een aantal voorzieningen.