Mogelijk reizen de komende maanden duizenden minder Britten naar Nederland dan eerder werd verwacht, vanwege het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Dat voorspellen economen van ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport.

De economen verwachten dat er in 2020 vanwege de Brexit zo'n 140.000 minder Britten naar Nederland zullen afreizen dan eerder is voorspeld.

ABN Amro denkt dat een deel van de Britten weg zal blijven, omdat zowel hun koopkracht als hun vertrouwen zal afnemen vanwege de onzekerheid. En aangezien het Britse pond ten opzichte van de euro in waarde is gedaald, is een vakantie in een euroland voor Britten duurder geworden.

De economen voorspellen dat de Britse economie dit jaar nog met 1,5 procent zal groeien. Maar de verwachte groei voor volgend jaar is flink lager (0,5 procent). Dit zal een negatief effect hebben op de koopkracht en het vertrouwen van de Britse vakantiegangers.

Derving

De toeristenbranche in Nederland zal dit volgens de bank gaan voelen. Nederland staat op de achtste plaats van meest populaire bestemmingen voor Britten. Gemiddeld geven ze jaarlijks 1,3 miljard euro uit in Nederland.

"ABN Amro verwacht dat de Nederlandse toeristenbranche hierdoor op jaarbasis 90 miljoen euro misloopt ten opzichte van de prognose vóór Brexit", aldus de bank. "Tot en met 2020 zal de derving aan inkomsten oplopen tot bijna 400 miljoen euro." 

Toenemen

Pas op langere termijn zal het aantal bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk weer toenemen, voorspellen de economen.

Vorig jaar zijn 1,96 miljoen Britse vakantiegangers naar Nederland gekomen. Bijna de helft van hen ging naar Amsterdam. Het aantal toeristen zal dit jaar vrijwel gelijkblijven of licht dalen. Voor volgend jaar gaat de bank uit van een lichte daling tot net iets minder dan 1,9 miljoen. In 2020 zal het aantal naar verwachting weer stijgen tot bijna twee miljoen Britse bezoekers.

Vorig jaar hebben Britten bijna vier miljoen overnachtingen in Nederland geboekt. Bij bijna 60 procent van de bezoeken ging het om vakantie, ruim een derde was vanwege zaken en 5 procent voor familiebezoek en andere redenen.