Distilleerderij Cooymans, stoker van onder andere jenevermerk Floryn die onlangs failliet werd verklaard, wordt overgenomen door branchegenoten. 

Distilleerderij Avandis, een samenwerking van Lucas Bols, De Kuyper Royal Distillers en Herman Jansen, neemt naast Distilleerderij Cooymans ook de wijnactiviteiten van Delcave/NCK over.

De bedrijven, onderdeel van Dirkzwager uit Schiedam, werden vorige week failliet verklaard

Een woordvoerder vertelt dat al voor het faillissement contact werd gezocht met de bewindvoerder. De voorlichter verklaart verder dat de overgenomen activiteiten goedlopende bedrijven zijn die de dupe zijn van problemen bij moederbedrijf Dirkzwager. 

De activiteiten die worden overgenomen betreffen de distilleerderij en de bottelarijactiviteiten voor gedistilleerde dranken, waaronder jenevermerken Floryn en Legner, ginmerk Leyden Gin, Cooymans advocaat en creamlikeurmerken Koffiekaatje, Millwood en Surfers

Lucas Bols wordt eigenaar van de jenevermerken en het ginmerk. De Kuyper Royal Distillers wordt eigenaar van de advocaat- en creamlikeurmerken. De wijnbottelarij wordt onderdeel van Herman Jansen. De distilleerderij van Cooymans gaat naar Avandis. 

Werkgelegenheid

"Op deze manier is de continuïteit van de activiteiten gewaarborgd en is ook de werkgelegenheid van het merendeel van de werknemers veiliggesteld", aldus Andre de Goede, algemeen directeur van Avandis. Er werken zo'n negentig mensen bij de overgenomen activiteiten. 

Dirkzwager is ook het moederbedrijf van slijterij Mitra, een samentrekking van ‘minder trammelant’. De keten werd eind juni failliet verklaard. Mitra, dat ruim twintig eigen winkels heeft in Nederland, verkeerde al langer in moeilijkheden door onder meer de zwakke economie en concurrentie met supermarken.

De voorlichter van Avandis vertelt dat er niet is gekeken naar de andere activiteiten van Drikzwager.