Ook Triodos maakt bekend dat zakelijke klanten in de toekomst mogelijk met een negatieve rente te maken kunnen krijgen. ABN Amro deed dit al eerder deze week.

Triodos past de voorwaarden op 1 september aan, zodat een negatieve rente mogelijk wordt.

In dat geval moeten zakelijke rekeninghouders geld toeleggen voor het tegoeden op hun spaar- of bankrekening.

ABN Amro meldde onlangs de lage marktrente van de Europese Centrale Bank (ECB) te willen doorberekenen aan zakelijke klanten, om in te kunnen spelen op "uitzonderlijke marktomstandigheden".

Het was een van de eerste keren dat een bank in Nederland zich erop voorbereidt een grote grote groep klanten een negatieve rente op tegoeden te rekenen. Tot nu toe vragen de meeste banken alleen de allergrootste depositohouders, zoals pensioenfondsen en sommige AEX-fondsen, om een vergoeding.

ING laat weten de voorwaarden voor zakelijke klanten niet te hebben gewijzigd, maar zegt dat dit wel in de lijn der verwachting ligt.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in Europa al een al een tijd historisch laag om de economische groei aan te jagen. Banken hebben daar last van in hun verdienmodel: het kost geld om middelen te stallen bij de centrale bank in Frankfurt.