Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de NS en meerdere voormalige toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat bevestigt een woordvoerster van het OM naar aanleiding van berichtgeving van de regionale omroep L1.

De hoofdverdachten zijn NS Groep NV en een oud-bestuurder, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van QBuzz en een externe adviseur.

Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en/of omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Vorig jaar zomer werd bekend dat Justitie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding.

In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april van dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS.

Maatregelen

De NS laat in een reactie weten volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek van het OM. Het bedrijf heeft eerder al bekendgemaakt dat de aanbesteding niet goed is verlopen.

"Het is nu aan de rechter om een juridisch oordeel te geven of er bij de aanbesteding in Limburg sprake is geweest van strafbare feiten."

President-directeur Roger van Boxtel van de NS zegt dat het bedrijf direct heeft ingegrepen nadat de onregelmatigheden aan het licht kwamen.

Daarbij moet onder meer gedacht worden aan trainingen op het gebied van naleving van de Spoorwegwet en de Mededingingswet. Ook is er een cultuurprogramma gestart waarin aandacht wordt geschonken aan de normen, waarden en procedures die gelden binnen de NS.

Het bedrijf wil de bedrijfsvoering verder aanpassen, om problemen in de toekomst te voorkomen. "Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd, maar hier wordt door NS hard en gericht aan gewerkt", meent Van Boxtel.

"Omwille van de zorgvuldigheid" wil het bedrijf geen nadere mededelingen doen over de zaak.

Vertrouwelijke informatie

NS-dochter Abellio won begin vorig jaar een aanbesteding voor openbaar vervoer in het zuiden van Limburg. Ook Veolia en Arriva zaten in de race.

Maar vorig jaar april maakte NS zelf bekend dat de eigen bedrijfstak Qbuzz had gesjoemeld met de aanbesteding. Qbuzz verzorgt binnen Abellio het busvervoer. Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Naar aanleiding hiervan is de opdracht uiteindelijk naar Arriva gegaan. Deze partij werd aanvankelijk tweede in de aanbestedingsprocedure.

Veolia heeft de NS aansprakelijk gesteld voor geleden schade door de onjuist verlopen aanbesteding. "NS en Veolia hebben meerdere gesprekken gevoerd om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Helaas is dit tot op heden nog niet gelukt", stelt de NS donderdag.

Top

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde eerder dat zowel de top van de NS als die van Abellio wist van de overtredingen. Volgens ACM ging het niet om het werk van een individuele NS-medewerker en was het geen incident. De toezichthouder is op dit moment nog bezig met een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik bij de NS.

Onder anderen de voormalige NS-topman Timo Huges stapte op vanwege de onregelmatigheden in Limburg. Hij zou onjuiste en onvolledige verklaringen hebben afgelegd.