Miljoenen belastingvoordeel Starbucks teruggevorderd

Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van Starbucks, die ons land als staatssteun zou hebben verleend. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

De Amerikaanse koffieketen verkreeg via afspraken met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel. Maar de Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat Nederland hiermee ongeoorloofde staatssteun had verleend.

In de deal met Starbucks werden belastingen geïnd over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Maar omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zaten, werden de royalty’s voor het gebruik ervan niet in Nederland belast.

Het kabinet was het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie. Het vond niet dat er sprake was van overtreding van de regels en van staatssteun.

Europees Hof

Den Haag heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie. Die zaak loopt nog, maar dat maakt niet uit voor de door Brussel geëiste terugbetaling.

De Europese Commissie "verwelkomt" dat Nederland de miljoenen terughaalt. Nederland zou hebben toegezegd dat ook de toekomstige belastingafdracht van Starbucks in lijn zal zijn met de beslissing van de Europese Commissie.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie