Nederlandse supermarkten kampen met een tekort aan spinazie, broccoli en slagewassen als gevolg van het slechte weer. 

Groentetelers kunnen niet genoeg groenten leveren, omdat in grote delen van Nederland en Duitsland de oogst is mislukt door het slechte weer in juni. 

"Het is een landelijk probleem", bevestigt een woordvoerder van Albert Heijn tegenover NU.nl. "Door het natte weer is er zo weinig van de oogst overgebleven dat we niet genoeg hebben om alle supermarkten te bevoorraaden. Dat duurt nu al een week of drie."

Vooral spinazie is schaars, zegt de woordvoerder, maar ook aan paksoi, andere slasoorten en broccoli is er tekort. "Het gaat in feite om de groenten die buiten in het veld groeien."

Schade

Belangenorganisaties in de agrarische sector drongen er bij staatssecretaris Van Dam (Landbouw) op aan om boeren tegemoet te komen met een schadevergoeding, maar die gaf aan de oproep geen gehoor. 

Volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat ligt de schade van het noodweer in Limburg en Noord-Brabant op minstens 650 miljoen euro. Anderen schatten de schade zelfs op een miljard.

Albert Heijn noemt het geen optie om de groenten van verder weg te halen. Supermarkten verwachten over ongeveer drie weken weer voldoende voorraad te hebben. "Al weet je natuurlijk niet zeker wat het weer de komende tijd gaat doen."