De veroordelingen in de vastgoedfraudezaak Klimop blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Hoofdverdachte Jan van V. werd in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel.

De zaak Klimop geldt als de grootste vastgoedfraudezaak van Nederland. Er werd voor meer dan 200 miljoen euro verduisterd.

In 2006 startte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie een onderzoek naar fraude bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten van Bouwfonds (tegenwoordig de Rabo Vastgoedgroep) en Philips Pensioenfonds.

Er zouden rekeningen zijn verhoogd en rekeningen zijn verstuurd waar geen diensten voor werden geleverd. Het geld kwam via een omweg terecht bij een netwerk van verdachten. 

Ook werden er pakketten onroerend goed verhandeld voor een prijs die ver onder de onder de daadwerkelijke waarde lag. De meerprijs werd via een verdeelsleutel verdeeld onder de verdachten.

Jan van V.

Hoofdverdacht Jan van V. zat als toenmalig directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie. Hij maakte voor de fraude volgens het OM misbruik van die positie en spande anderen voor zijn kar. Van V. werd ook veroordeeld voor het leiding geven aan twee criminele organisaties.

Will F. Een voormalig directeur van het Philips Pensioenfonds kreeg in hoger beroep vijf jaar cel, terwijl de rechtbank hem eerder tot vier jaar had veroordeeld. Volgens het gerechtshof heeft hij zich voor miljoenen laten omkopen, geld witgewassen en zijn werkgever opgelicht.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie is content met de uitspraak van de Hoge Raad en ziet hierin een belangrijk signaal dat grootschalige vastgoedfraude, "in dit geval gepleegd door witte boorden", niet wordt getolereerd en zwaar wordt bestraft.

Twee zaken waarin een BV, Solid Brick BV en Parck Vastgoed Ontwikkeling Nederland BV, werden vrijgesproken, oordeelt de Hoge Raad dat deze zaken opnieuw door het hof Amsterdam moeten worden behandeld vanwege een motiveringsgebrek.