De Nederlandse autoverkopen krabbelen weer op, na de dip begin dit jaar. Afgelopen maand verkochten autodealers 39.241 nieuwe personenauto's. 

Dat is 6,5 procent meer dan in juni vorig jaar, meldde brancheorganisatie Bovag vrijdag.

''Sinds maart noteren de autoverkopen maandelijks een plus en wordt de eerdere daling langzaamaan tenietgedaan'', aldus de dealers.

Bezien over het hele eerste halfjaar loopt de autoverkoop nu nog een kleine 4 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd.

In januari en februari bleef het aantal wagens dat de showroom uitrolde nog fors achter. Dat had te maken met de verkoophausse in november en december, toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

Volkswagen 

Meest verkochte merk is overigens nog altijd Volkswagen. De in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Duitse fabrikant is goed voor drie van de vijf meest verkochte modellen tot en met juni: de Volkswagen Golf, de Polo en de Up.

Voor heel 2016 verwachten Bovag en RAI Vereniging een verkooptotaal van circa 400.000 personenauto’s. Dat komt neer op een daling van ongeveer 12 procent ten opzichte van 2015. Dat de voorziene terugval toch zo groot uitpakt komt vooral doordat er in de laatste maanden van vorig jaar zo extreem veel auto’s op kenteken zijn gezet.