Het personeel van de failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij VLM wacht nog op salaris. Voor alle medewerkers is ontslag aangevraagd.

De ongeveer honderdvijftig werknemers hebben al wel hun loon over mei binnen, maar nog niet dat van juni. Ook hebben ze hun vakantiegeld nog niet binnen, meldt de Belgische omroep VRT donderdag.

Het personeel is donderdagochtend over het faillissement ingelicht. De curatoren gaan onderzoeken of er een doorstart mogelijk is, meldt vakbond ACLVB aan VRT.

Doorstart

Eerder heeft VLM-oprichter Freddy van Gaever al laten weten samen met zijn zakenpartner Carl Legein van The Aviation Factory een doorstart te willen maken. Zij hebben plannen voor een voortzetting in afgeslankte vorm. Ze verwachten dit binnen 72 uur te kunnen aankondigen.

In dat geval kan het bedrijf een aantal chartervluchten uitvoeren in opdracht van The Aviation Factory. In een ander scenario zou VLM Antwerpen kunnen verbinden met andere luchthavens zoals Rotterdam, Hamburg en Genua.

Verlies

De onderneming boekte vorig jaar een verlies van 13 miljoen euro. VLM had al enkele maanden uitstel van betaling. Afgelopen woensdag vroeg het bedrijf faillissement aan. Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd.

VLM werd begin jaren negentig opgericht en richtte zich met regionale vluchten tussen de Benelux en Engeland vooral op zakelijke reizigers. Eind 2007 werd het bedrijf overgenomen door Air France-KLM, die het onder een dak bracht met de Ierse regionale vervoerder CityJet.

Air France-KLM verkocht CityJet in 2014 aan de Duitse investeerder Intro Aviation, die gespecialiseerd is in het 'opknappen' van luchtvaartbedrijven met problemen. VLM werd verzelfstandigd en verkocht aan het eigen management.