Nederlandse piloten van luchtvaartmaatschappij EasyJet zullen opnieuw het werk neerleggen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) kondigt een staking van 24 uur aan.

Op vrijdag 24 juni zullen de piloten die op Schiphol gestationeerd zijn de hele dag niet werken. De VNV schat dat het op die dag om vijftien tot twintig vluchten gaat.

"Omdat gesprekken tussen de VNV en EasyJet tot op heden niet tot concrete voortgang hebben geleid, zijn we nu genoodzaakt een langere staking aan te kondigen", meldt de vakbond. 

De piloten willen doorbetaling bij ziekte, meer rust tussen vluchten en een betere pensioenregeling. Zij hebben op dit moment alleen persoonlijke contracten, maar willen graag een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Afgelopen vrijdag is er nog informeel overleg geweest tussen het bedrijf en de vakbond. Het management had tot gisteravond de tijd om met een formele reactie te komen. "Maar wij hebben niets meer vernomen van EasyJet", stelt stakingscoördinator Eme Tillema van de VNV.

Teleurgesteld

"Wij zijn teleurgesteld door deze onnodige acties, omdat we samen met de VNV al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt om tot een cao te komen", stelt EasyJet dinsdag in een reactie.

Volgens het bedrijf is het laatste cao-voorstel "een aanzienlijke verbetering". EasyJet staat naar eigen zeggen open voor een oplossing die "redelijk en acceptabel is voor beide partijen".

"Het is onze overtuiging dat acties als deze niet bijdragen aan een constructieve dialoog. Een oplossing kan niet worden bereikt door een publiek debat en we betreuren de misleidende en vaak ook feitelijk onjuiste mededelingen die de VNV richting de media en onze piloten verspreidt."

Passagiers

Het bedrijf gaat er vanuit dat de vluchten door kunnen gaan. "We willen onze passagiers ervan verzekeren dat wij er alles aan doen, binnen onze mogelijkheden, om de overlast voor hen te beperken."

De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers aan de vluchtinformatie goed in de gaten te houden. Als vluchten toch worden geannuleerd, dan kunnen zij omboeken of hun geld terugkrijgen.

Actie

Vorige week dinsdag voerden de piloten ook al actie. Ze hebben toen tussen 6.00 en 14.00 uur niet gewerkt. "Wij verwachten dat dezelfde hoeveel mensen mee gaat doen als de vorige keer", zegt Tillema. Op die dag hebben 28 piloten daadwerkelijk het werk neergelegd. In die groep zaten ook piloten die standby waren of op reservediensten gepland stonden.

In totaal werken 72 bij Schiphol gestationeerde Nederlandse vliegers bij EasyJet. Zestig van hen zijn lid van de vakbond. "Maar niet iedereen hoeft vrijdag natuurlijk te vliegen, benadrukt Tillema.

Stakingsbrekers

De vakbond stelt dat EasyJet die eerdere staking probeerde te breken door invallers in te zetten. Ook nu zou het management van de luchtvaartmaatschappij hebben aangekondigd stakingsbrekers vanuit het buitenland in te vliegen.

"EasyJet zal nu ongetwijfeld weer bezig zijn om de schema's aan te passen en daar dus weer hoofdzakelijk Engelse vliegers op te zetten. Dat hebben ze de vorige keer ook gedaan", meent Tillema.

Volgens hem had de VNV de staking "heel graag" later willen aankondigen, zodat het bedrijf minder kans heeft om op tijd vervangers te vinden. "Maar EasyJet schrijft in allerlei brieven naar ons dat zij een termijn van 48 uur redelijk vinden." 

Als de bond de staking korter van tevoren aankondigt, kan de VNV mogelijk een miljoenenclaim verwachten. "Dat risico willen we op dit moment nog niet nemen."

"We staan in ons recht om al het mogelijke te doen om de overlast voor onze passagiers te beperken", stelt EasyJet dinsdag in een persverklaring.

Kort geding

De vakbond stelt dat het breken van een staking onwettig is en zal dit in een kort geding laten toetsen. Dit kort geding dienst vrijdagmiddag in Haarlem.

"Het is spijtig dat het conflict zo lang moet voortduren, maar we zullen ons blijven inzetten voor een eerlijke cao voor de EasyJet-vliegers", zegt VNV-president Steven Verhagen.