Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar bijna 1 miljard euro voordeel uit de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ) gehaald.

Het gaat om bijna 23.000 ondernemingen, waarvan 97 procent tot het mkb behoort, zo blijkt dinsdag uit een jaarrapportage van EZ.

"Het voordeel van bijna 1 miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen", aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Van de plannen voor innovaties die in 2015 zijn ingediend, werd voor in totaal 6,3 miljard euro toegekend. Een deel hiervan bestaat uit loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO), de rest valt binnen de zogenoemde Research & Developmentaftrek (RDA).

Met deze twee regelingen kunnen bedrijven hun kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties verlagen.

Dit jaar zijn de WBSO en de RDA samengevoegd om de regeling effectiever te maken en de aanvraagprocedure te vereenvoudigen. Het budget is met 100 miljoen euro verhoogd. Vanaf volgend jaar komt daar nog eens 115 miljoen euro bij.