Het vervoer van goederen over het Nederlandse spoor is voornamelijk op het buitenland gericht.

Van de goederen die in Nederland over het spoor gaan, gaat 90 procent de grens over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In andere Europese landen ligt dat percentage gemiddeld op 40 procent. Letland is het enige Europese land met een hoger percentage grensoverschrijdend vervoer.

In Duitsland gaat het om minder dan een derde, in Polen minder dan een kwart en in het Verenigd Koninkrijk 3 procent.

Van de goederen die vorig jaar in Nederland met de trein zijn vervoerd, was 70 procent afkomstig uit of bestemd voor Duitsland. Italië volgde met 13 procent en maar 4 procent kwam uit of ging richting België.

Kleine speler

"Het spoor speelt maar een bescheiden rol in het Nederlandse goederenvervoer. Slechts 2,4 procent van alle vervoerde goederen in Nederland ging in 2015 via het spoor", aldus het CBS.

Ook binnen Europa is Nederland een kleine speler. Het vervoer over Nederlands spoor was vorig jaar goed voor slechts 2,5 procent van alle spoorvrachten binnen Europa. Duitsland is goed voor 23 procent. Polen (14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (7 procent) volgen.

"Hoewel Nederland een van de drukste spoornetten van de EU heeft, is het goederenvervoer per spoor relatief beperkt", meent het CBS. "Het spoornet in Nederland wordt in vergelijking met andere Europese landen relatief veel voor passagiersvervoer gebruikt." 

Bovendien wordt relatief veel per schip vervoerd. Bijna 40 procent van het goederenvervoer wordt met een binnenvaartschip getransporteerd. Binnen de EU is dat gemiddeld 7 procent.

Toename

In totaal is er vorig jaar voor 42 miljoen ton aan goederen over het Nederlandse spoor vervoerd. Dat is 7 procent meer dan in 2014.

In 2015 kwam 9 miljoen ton aan goederen Nederland binnen. Zo'n 27 miljoen ton ging Nederland uit. Verder werd 2 miljoen ton alleen door Nederland vervoerd. Het gaat dan om vervoer tussen België en Duitsland.

Het grensoverschrijdende vervoer is ten opzichte van 2014 toegenomen met 4 procent. Dit gold met name voor het vervoer van goederen richting Nederland.

Het binnenlandse vervoer kwam in 2015 uit op bijna 4 miljoen ton, ruim 20 procent meer dan in het voorgaande jaar.