'Bedrijven verwezenlijken meer groeiplannen dankzij overheid'

Doordat de overheid een deel van de financiële risico´s droeg, konden afgelopen jaar meer bedrijven hun groeiplannen verwezenlijken.

De overheidsregelingen maakten voor 1,5 miljard euro aan financieringen mogelijk die anders niet van de grond zouden zijn gekomen.

Dat is zo´n 400 miljoen euro meer dan in 2014, een stijging van 22,6 procent, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer.

"Doordat de overheid in staat is een deel van de risico’s van de markt op zich te nemen, vergroten wij het financieringsaanbod", aldus Kamp. "Met name voor gezonde bedrijven die toch moeilijk financiering vinden voor groei en innovatie, zoals kleine mkb'ers en innovatieve startups en scale-ups is dit van groot belang."

Borgstelling

Ondernemers maakten het meest gebruik van de borgstellingsregeling voor kredieten tot 3 miljoen euro, de BMKB, en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) die banken een staatsgarantie kan geven op leningen tot 150 miljoen euro. Het gebruik van de BMKB steeg vorig jaar met een vijfde vergeleken met 2014. De inzet van de GO nam met 12 procent toe. 

Naast BMKB en GO kunnen ondernemers een beroep doen op de Groeifaciliteit, Vroegefasefinanciering en Microkredieten, de Seed Capital-regeling, het Dutch Venture Initiative en het Innovatiekrediet.

In 2015 zette de overheid in totaal 788 miljoen euro in aan garanties en kredieten.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie