Beleggen in clustermunitie is nog steeds mogelijk

Een aantal grote Nederlandse financiële instellingen biedt nog altijd de mogelijkheid om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie, ondanks een internationaal verbod op dat wapentuig. 

Dat stellen Stichting Vredesbeweging PAX Nederland en onderzoeksbureau Profundo in een donderdag gepubliceerd rapport.

Clustermunitie is een door een vliegtuig afgeworpen bom, granaat of raket die maximaal tweehonderd kleine bommetjes uitstrooit.

Aegon is een ''negatieve uitzondering'' omdat een dochterbedrijf van de verzekeraar in de VS investeert in de Amerikaanse wapenfabrikant Textron. Clustermunitie van dat bedrijf is volgens de onderzoekers recent nog gebruikt in Jemen.

VS

De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie van de Verenigde Naties, in tegenstelling tot 119 andere landen. De Amerikaanse tak valt daardoor buiten het beleid dat Aegon heeft opgesteld en dat geldt voor beleggingen van klanten van Aegon Nederland en/of Aegon Investment Management.

Een woordvoerder van Aegon liet weten dat de verzekeraar ''is geschrokken'' van het rapport en dat er gewerkt wordt aan een wereldwijd geldend beleggingsbeleid voor de lange termijn. Textron is uitgesloten van beleggingen die Aegon op eigen rekening doet voor klanten. De investeringen in de wapenfabrikant lopen volgens de zegsman via externe fondsen en vermogensbeheerders.

Beleid 

''We doen een beroep op hen om ons beleid te volgen'', aldus de woordvoerder. ''Dat kan helaas niet zomaar. Amerikaanse regelgeving vereist toestemming om deze partijen rechtstreeks te mogen benaderen''.

Nederlandse instellingen die op de goede weg zijn maar hun beleid nog kunnen aanscherpen zijn ABN Amro, Achmea, Aegon, ING, NIBC, Pensioen Vervoer, Rabobank, Stichting Pensioenfonds APF en Van Lanschot.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie