Nederland verdient 20,5 miljard met export naar Verenigd Koninkrijk

Nederland heeft vorig jaar 20,5 miljard euro verdiend met de export van goederen en diensten en de wederuitvoer van goederen richting het Verenigd Koninkrijk.

Dat komt neer op 3 procent van het bruto nationaal product (bbp), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste bestemming voor export vanuit Nederland.

De export van in Nederland geproduceerde goederen naar het Verenigd Koninkrijk is goed voor ongeveer 1,4 procent van het bbp. Er gaan bijvoorbeeld Nederlandse voedingsmiddelen en aardolieproducten richting het Verenigd Koninkrijk.

De export van diensten levert 1,2 procent van het bbp op. Het gaat vooral om vervoersdiensten en zakelijke diensten. Aan wederuitvoer van onder meer hightechproducten en chemische producten richting het Verenigd Koninkrijk verdient Nederland 0,4 procent van het bbp. Dit zijn producten die niet in Nederland zijn gemaakt.

België

In totaal exporteerde Nederland voor ruim 52 miljard euro aan producten en diensten naar het Verenigd Koninkrijk. Dit bedrag is lager dan de waarde van de export richting België. Toch verdient Nederland meer aan de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk dan aan de export naar de zuiderburen.

Dat komt doordat het Verenigd Koninkrijk meer Nederlandse diensten afneemt en daar wordt per euro meer aan verdiend dan met de export van goederen. Voor de export van goederen is immers meer meer import van bijvoorbeeld grondstoffen en halffabrikaten nodig.

Overigens was Duitsland ook vorig jaar verreweg de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Daar werd 42,2 miljard euro mee verdiend. Het Verenigd Koninkrijk (20,5 miljard euro) en België (17,9 miljard euro) volgen. De VS en Frankrijk staan op respectievelijk de vierde en vijfde plek.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie