Nederlandse bedrijven exporteren flink meer in april

De export lag in april op een flink hoger niveau dan dezelfde maand een jaar eerder.

Ook ten opzichte van een maand eerder was de groei van de uitvoer aanzienlijk, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Bedrijven exporteerden opnieuw vooral meer transportmiddelen, aldus het statistiekbureau. Het gaat daarbij vooral om een platform voor de aardoliewinning op de Noordzee. Daarnaast zijn ook meer auto's en vrachtwagens uitgevoerd.

Het volume van de goederenuitvoer was in april 6,7 procent groter dan in april vorig jaar, aldus het CBS. In maart was de groei 4 procent.

Het importvolume was in april 5,2 procent groter dan een jaar terug. Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in juni gunstiger dan in april en mei.

Eurozone

De export van goederen uit de eurozone naar landen buiten de muntunie is in april met 1 procent afgenomen in vergelijking met vorig jaar, laat het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag weten. De export nam volgens een voorlopige raming af tot 172,3 miljard euro.

De import naar de eurolanden ging met 5 procent omlaag tot 144,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 27,5 miljard euro. Voor de gehele Europese Unie kromp de uitvoer met 6 procent en nam de invoer met 4 procent af.

De export van de EU ging in de eerste vijf maanden van dit jaar naar alle belangrijke handelspartners omlaag, behalve naar Japan, waarnaar de uitvoer stagneerde.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie