Modehuis McGregor Fashion Group, bekend van onder meer het merk Gaastra, heeft uitstel van betaling aangevraagd en verkregen.

Dat maakt het Nederlandse bedrijf vrijdag bekend.

Alle winkels blijven vooralsnog open. De bewindvoerders onderzoeken alle opties voor het bedrijf, inclusief een verkoop als geheel of in delen. Ook onderdeel Adam Menswear, een keten van ruim vijftig winkels, verkeert in surseance van betaling.

Groei

Het concern maakte in december nog bekend na jaren schuldenvrij te zijn en in te gaan zetten op groei, vooral online en in het buitenland. Toenmalig topman Jeroen Schothorst zei daarbij dat McGregor in Nederland eigenlijk te sterk vertegenwoordigd was, omdat klanten steeds meer online winkelen.

McGregor zei toen nog te rekenen op een jaaromzet van 235 miljoen euro en een bedrijfswinst van 10 miljoen euro.

Medewerkers

Het modehuis telt twaalfhonderd medewerkers en heeft honderdvijftig eigen winkels in de formules McGregor, Gaastra en Adam Brandstore. Daarvan zijn er ongeveer tachtig in de Benelux gevestigd.

De kleding van McGregor is ook verkrijgbaar bij tweehonderd shop-in-shops en in drieduizend kledingwinkels waar meerdere merken worden verkocht.

Het modehuis is in 1993 opgericht, al bestaan sommige merken die het bedrijf verkoopt al langer. Tot 2006 had het modehuis nog een notering aan de Amsterdamse beurs. 

McGregor is niet het enige modehuis in problemen. Onlangs kregen de kledingwinkelketens Cora Kemperman en HoutBrox ook al uitstel van betaling. Beide ketens zijn inmiddels failliet gegaan.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds