Staat begint zoektocht naar koper Koninklijke Nederlandse Munt

De Staat is begonnen met de zoektocht naar een koper voor de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM).

Dat meldt adviesbureau Boer & Croon vrijdag. Het bureau is door het ministerie van Financiën in de arm genomen om de verkoop te begeleiden.

De Staat zoekt een partij die onder meer Nederlandse euro- en herdenkingsmunten wil slaan. KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten. Verder worden er veel buitenlandse munten geslagen.

Dat KNM in de etalage staat, wordt internationaal onder de aandacht gebracht bij potentiële kopers. "Privatisering biedt de Koninklijke Nederlandse Munt de mogelijkheid voor commerciële expansie, met name bij de productie van herdenkingsmunten, medailles en speciale onderscheidingen", aldus het adviesbureau.

Zwaar weer

Het kabinet bevestigde eind april al de plannen voor de privatisering van de muntenproducent. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer.

De onderneming beperkt zich alleen tot productie van munten en mist daardoor veel kansen, zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën eind april.

Wanprestatie

Een order uit Chili om 850 miljoen peso's te produceren, zorgde voor grote problemen en leverde het bedrijf een boete op wegens wanprestatie. De KNM heeft grote schulden.

"Operationele problemen, ontstaan rondom de productie van een grote order voor de centrale bank van Chili, zijn inmiddels onder controle", stelt Boer & Croon vrijdag.

"Het muntbedrijf heeft een reorganisatie achter de rug waardoor het bedrijf een goede uitgangspositie heeft voor de verkoop."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie