De vraag naar vliegreizen lag in april hoger dan een jaar eerder, maar de groei was minder sterk dan in de eerste drie maanden van 2016. 

De aanslagen in Brussel op 22 maart hebben een 'verstorend effect', meldt de International Air Transport Association (IATA), de internationale brancheorganisatie voor vliegmaatschappijen, maandag.

Luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag naar tickets wereldwijd met 4,6 procent toenemen, terwijl zij hun stoelaanbod met 4,9 procent uitbreidden. Gemiddeld genomen zaten vliegtuigen dan ook iets minder vol: ruim 79 procent van de stoelen aan boord was bezet.

IATA schat dat de wereldwijde groei zonder de aanslagen op onder meer de Brusselse luchthaven Zaventem met 5 procent zou zijn toegenomen. Toch gaat de brancheorganisatie ervan uit dat de invloed van de aanslagen van korte duur is.

Passagiers luchtvervoer

Olieprijs

Op de langere termijn ziet IATA wel donkere wolken opdoemen aan de horizon. Zo lijkt het stuwende effect van de lage olieprijs uitgewerkt te raken terwijl de groei van de wereldeconomie nog altijd op een laag pitje staat. ''De vraag groeit nog, maar wij moeten wellicht een tandje terugschakelen'', aldus scheidend IATA-baas Tony Tyler.

Tijdens de jaarvergadering van de luchtvaartorganisatie, deze week in Dublin, geeft Tyler het stokje naar verwachting over aan Alexandre de Juniac. Die geeft daarvoor zijn baan als topman van Air France-KLM op.