De rijkste man van China heeft zaterdag een enorm themapark geopend in de zuidoostelijke stad Nanchang. Hiermee gaat hij de concurrentie aan met het nieuwe Disneypark dat volgende maand in Shanghai opengaat.

Wanda City heeft attracties, winkelcentra en een enorm aquarium en kostte 2,7 miljard dollar. Eigenaar Wang Jianlin wil met het park de Chinese cultuur uitdragen, in plaats van westerse cultuur te importeren, meldt de BBC.

Wanda wil de komende jaren nog vijftien parken in China openen.

Het Disneypark in het relatief nabijgelegen Shanghai, dat 4,9 miljard kostte, is de zesde Disneyland ter wereld. Andere Disneyparken bevinden zich in Florida, Californië, Parijs, Hong Kong en Tokyo.

Mickey Mouse

De Wanda City-groep heeft de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in filmproducties. Wang Jianlin heeft al eerder de ambitie uitgesproken om de groeiende afzet van het Amerikaanse Disney-concern in China tegen te gaan.

Hij stelde onlangs op de Chinese televisie dat "het enthousiasme voor Mickey Mouse en Donald Duck voorbij is, net als de tijd dat we Disney blind volgen in alles wat het bedrijf doet." Wanda wil de komende jaren meer parken in China openen.