Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft in het eerste kwartaal, afgezien van eenmalige posten, een kleine operationele winst geboekt.

Dat komt deels door de lagere brandstofrekening en verbeterde marktomstandigheden, maar ook doordat een ingrijpende reorganisatie vruchten begint af te werpen.

Malaysia Airlines sneed flink in het vluchtaanbod, en zag daardoor de omzet met ruim een vijfde dalen. Maar het wist ook de kosten met een derde terug te dringen. De resultaten overtreffen de eigen verwachtingen van het bedrijf, dat donderdag dan ook sprak van een "positieve start" van het jaar.

Verlies

Het tweede kwartaal zal naar verwachting minder goed uitpakken, omdat daarin het overgrote deel van de islamitische vastenmaand ramadan valt.

Over heel 2016 verwacht Malaysia Airlines een recordverlies te lijden. Dat komt mede door de kosten van de herstructurering die het door rampspoed geplaagde bedrijf er bovenop moet helpen.

Basis

Daarmee is wel de basis gelegd voor een winstgevende toekomst, zei topman Christoph Müller, die in september om persoonlijke redenen terugtreedt. Hij werd vorig jaar aangesteld om puin te ruimen bij de luchtvaartmaatschappij, die al jaren rode cijfers schreef en in 2014 met twee vliegrampen te maken kreeg.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli van dat jaar met een raket uit de lucht geschoten boven Oekraïne. Bijna driehonderd mensen vonden de dood, het merendeel Nederlanders. Op 8 maart was al een toestel verdwenen tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.