Beleggingsfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van een grotere inleg van pensioenfondsen. De beleggingsfondsen hebben op hun beurt meer geïnvesteerd in hypotheken, aandelen en obligaties.

De netto-inleg in beleggingsinstellingen kwam in het eerste kwartaal uit op 5,9 miljard euro, blijkt maandag uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

Pensioenfondsen staken in het afgelopen kwartaal 8,9 miljard euro in beleggingsfondsen. En buitenlandse partijen investeerden 1,1 miljard euro in de Nederlandse fondsen. Tegelijkertijd hebben verzekeraars juist 4,2 miljard euro aan de fondsen onttrokken.

Hypotheken

Hypotheekfondsen hebben op hun beurt in het eerste kwartaal 2,7 miljard euro geïnvesteerd in de uitgifte van nieuwe Nederlandse hypotheken. Dat komt neer op een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de portefeuille van hypotheekfondsen in het voorgaande kwartaal.

Per saldo hebben beleggingsinstellingen in in de eerste drie maanden van dit jaar 6,7 miljard euro in beursgenoteerde aandelen en langlopende obligaties (effecten) gestoken. Het geld ging vooral naar aandelen en obligaties van niet-financiële instellingen en obligaties van de bankensector. Het ging met name om effecten buiten de eurozone.

Vermogen

Het totale vermogen van beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal licht gegroeid naar 766,3 miljard euro. Het ging om een stijging van 0,5 procent (3,7 miljard euro) ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Onderliggend is vooral het vermogen van obligatiefondsen (5,3 miljard euro) en overige fondsen (4,6 miljard euro) toegenomen. Onder die laatste groep vallen onder meer grondstoffen- en hypotheekfondsen. Het vermogen van vastgoedfondsen groeide met 1 miljard euro.

Aandelenfondsen en hedgefondsen zagen hun vermogen juist dalen met respectievelijk 3,7 miljard euro en 3,6 miljard euro.