ING, ABN Amro en Rabobank hebben in het eerste kwartaal van dit jaar weer marktaandeel op de hypotheekmarkt heroverd. Dit ging ten koste van pensioenfondsen en verzekeraars.

Het gezamenlijke marktaandeel van drie grootste banken van Nederland groeide van 46 procent naar bijna 50 procent in het eerste kwartaal, stelt adviesbureau IG&H Consulting & Interim maandag. 

Het bureau spreekt van een "opvallende beweging". In het derde kwartaal van vorig jaar dook het marktaandeel van de grootbanken voor het eerst onder de 50 procent. Ook in het vierde kwartaal kwam het aandeel niet meer boven die grens uit.

Maar in de tussentijd hebben de grootste banken hun aandeel weer kunnen vergroten. Het is nog wel de vraag of de grootbanken dit marktaandeel kunnen vasthouden.

Pensioenfondsen

Het marktaandeel van pensioenfondsen en verzekeraars daalden met 5 procentpunt naar 31 procent. En het aandeel van zogenoemde regiepartijen zakte van 22 procent naar 19 procent. Deze partijen maken het voor investeerders mogelijk om rechtstreeks in de Nederlandse hypotheekmarkt te investeren. 

ING en Rabobank staan met een groei van 0,9 procent in de top vijf van de grootste stijgers. ABN Amro is vooral met het label Florius (1,3 procent) gegroeid. "ABN Amro maakt hiermee een behoorlijk deel van het in het vorige kwartaal verloren marktaandeel goed." Nationale Nederlanden (1,2 procent) en Argenta (1 procent) maken de top vijf compleet.

De grootste dalers zijn Aegon, Achmea Bank, Munt Hypotheken, NIBC en Lloyds Bank.

Doorstromers

Verder blijken doorstromers op de huizenmarkt meer omzet op te leveren. Hiermee worden huizenbezitters bedoeld die opnieuw een woning kopen. Deze omzet steeg naar ruim 8 miljard euro. Dat komt neer op een stijging van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

In vergelijking met het voorgaande kwartaal is wel sprake van een daling. Maar dit is een gebruikelijk seizoenseffect, aldus het adviesbureau.

Toekomstplannen

"Door de aantrekkende economie zie je dat consumenten weer plannen maken voor de toekomst en hun verhuisplannen uitvoeren", zegt partner Michiel Elich van IG&H Consulting & Interim.

Vorig jaar was al te zien dat flink meer hypotheken zijn overgesloten. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zet deze trend door. De omzet uit oversluitingen is met 50 procent gestegen naar 3,2 miljard euro.

Tegelijkertijd is het aantal starters licht gestegen (8 procent). Deze groep is goed voor 4,5 miljard euro van de totale omzet. 

Totale omzet

De totale omzet uit hypotheken (15,9 miljard euro) lag in het eerste kwartaal 30 procent hoger dan in dezelfde periode in 2015. Het was volgens IG&H Consulting & Interim het beste eerste kwartaal van een jaar sinds 2012.

De omzet is niet alleen sterk gegroeid doordat er 19 procent meer hypotheken zijn afgesloten, maar ook doordat de gemiddelde hypotheeksom 8 procent hoger is uitgevallen.