Voor modezaken HoutBrox en Purdey is een doorstart geregeld. Het Limburgse familiebedrijf Berden Mode & Wonen neemt samen met het Belgische Shopinvest het failliete HoutBrox en Duthler over.

Berden koopt Purdey, dat buiten het faillissement was gebleven, samen met de oprichters van het damesmodebedrijf.

Vorige week werd al bekend dat er nog vijf partijen in de race waren voor een doorstart van de kledingketens. Toen werd al gezegd dat er binnen een week een akkoord kon zijn.

De curatoren vinden dat Berden en Shopinvest van alle kandidaten het beste bod hebben gedaan. "Daarnaast hebben ze ook een goed beeld gegeven van de toekomstplannen", zegt curator Floris Dix. "En we denken dat hun achtergrond hen in staat stelt om de onderneming op een gezonde manier voort te zetten."

De curatoren willen nog niet kwijt welk bedrag er voor de ketens is neergeteld. Dit wordt later bekendgemaakt in het faillissementsverslag.

Purdey

Purdey hoorde ook bij de onderneming, maar werd kort voor het faillissement door moederconcern Brova verkocht aan O&C Investments. De curatoren hebben deze verkoop later ongedaan gemaakt.

Dat de verkoop van Purdey werd teruggedraaid, was volgens de curatoren een meevaller. Deze keten was het enige winstgevende onderdeel van Brova.

Doordat Purdey weer in de boedel zat, werd een hogere opbrengst van de aandelen verwacht. Dit komt ten gunste aan de schuldeisers. Bovendien kan het positief uitpakken voor het personeel dat niet in de winkels werkzaam is.

"Hoe groter het concern is dat verworven wordt, hoe meer handjes je nodig hebt bij het hoofdkantoor en in het distributiecentrum", legt curator Ralf van der Pas uit.

Banen

Naar schatting blijven 350 tot 450 van de meer dan vijfhonderd banen behouden. Berden stelt in ieder geval verder te gaan met alle ruim twintig Purdey-filialen.

Van de meer dan twintig zaken van HoutBrox en Duthler blijven in ieder geval drie winkels open. Daaronder vallen winkels in Uden en Veghel. Over de overige filialen wordt nog onderhandeld met verhuurders.

Sleutels

"We hebben geboden op alle voorraad plus de inventaris en hopen op 1 juni de sleutels te krijgen", zegt algemeen directeur Paul Berden van het Limburgse bedrijf tegen 1Limburg.

De uitbreiding van zijn bedrijf richting Brabant is volgens hem een logische: "Trek de lijn Heerlen, Sittard en Venlo door en je zit in Uden. Onze dekking in Brabant en Limburg is staks optimaal."

Een familielid van de directeur van Berden stond vroeger mede aan de wieg van HoutBrox. Berden telt in Nederland zeventien mode- en woonwinkels, met verschillende namen. Shopinvest heeft ruim tachtig filialen in België.

In april werden HoutBrox, Brova, Brova Retail Services en Duthler-Intermode failliet verklaard. Tijdens de onderhandelingen over een doorstart zijn de winkels en webshops open gebleven.

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: In60seconds