Delta vecht grote beslaglegging aan

Energiebedrijf Delta verweert zich tegen een beslaglegging van bijna 100 miljoen euro door een ondernemer, met wie de onderneming al jaren in een conflict verwikkeld is. 

De Zeeuwse onderneming is naar de kortgedingrechter gestapt. Maandag komt de zaak voor, zo bevestigt een woordvoerster vrijdag na berichtgeving in diverse media.

Het gaat om een al langer spelend conflict tussen Delta en zakenman Benno Wiersma. Ruim tien jaar geleden zetten beiden samen Sunergy op, waarmee ze een nieuwe techniek voor zonnepanelen wereldwijd wilden vermarkten.

Een tijdje ging het project goed, maar in 2010 ging Sunergy ter ziele. Delta had Wiersma al eerder uitgekocht, maar de ondernemer claimde later dat hij eigenlijk veel meer had moeten krijgen.

Claim

Het energiebedrijf bestrijdt de claim en vindt Wiersma's beslaglegging op aandelen in waterbedrijf Evides, die Delta in bezit heeft, ''onnodig''.

De zegsvrouw wilde desgevraagd niet ingaan op in de media genoemde speculaties dat de claim van de ondernemer het voortbestaan van het energiebedrijf in gevaar kan brengen.

Zwaar weer

Delta verkeert de laatste tijd in financieel zwaar weer en heeft zichzelf onlangs in de etalage gezet. De financiële problemen die ontstaan door de verplichte afsplitsing van het winstgevende netwerkbedrijf, zijn te groot om op te lossen via een door de aandeelhouders voorgestelde herstructurering.

Delta zucht onder de sterk gedaalde stroomprijzen. Tot dusver hielden de stabiele inkomsten uit het netwerkbedrijf de onderneming op de been, maar daarvan moet Delta binnenkort afstand doen. Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie