Omzet buitenlandse bedrijven in Nederland relatief hard gegroeid

Bedrijven die onder buitenlandse zeggenschap actief zijn in Nederland laten een grotere groei in omzet en werkgelegenheid zien dan Nederlandse bedrijven.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Tussen 2010 en 2013 zijn de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid bij de buitenlandse bedrijven met respectievelijk 17,2 procent en 6,4 procent gegroeid. Dat is meer dan de groei in omzet (8,6 procent) en werkgelegenheid (0,5 procent) van alle bedrijven in Nederland in diezelfde periode.

Met name bij detailhandelsbedrijven onder buitenlandse zeggenschap nam de omzet (25 procent) en het aantal banen (40 procent) fors toe. In de hele sector detailhandel ging het om stijgingen van respectievelijk 0,3 en 0,9 procent.

Telecom

Daarnaast groeiden ook buitenlandse telecombedrijven en architecten- en ingenieursbureaus flink harder dan gemiddeld. Bij buitenlandse juridische en administratieve dienstverleners was het andersom. Deze bedrijven groeiden juist minder hard dan de totale branche.

In 2013 leverden buitenlandse bedrijven 36 procent van de omzet en 16 procent van de werkgelegenheid in het Nederlandse bedrijfsleven. Het ging in dat jaar om ruim twaalfduizend bedrijven onder buitenlandse zeggenschap. Dat komt neer op 1,2 procent van de ruim miljoen bedrijven in Nederland.

Amerikaanse moederbedrijven

De buitenlandse ondernemingen waren met name in handen van Amerikaanse moederbedrijven. Die waren goed voor bijna een derde van de omzet van ondernemingen in buitenlandse handen en bijna een kwart van de werkgelegenheid. Bedrijven onder Duits bewind leverden 14 procent van de omzet en 15 procent van het aantal banen van buitenlandse ondernemingen in Nederland.

De luchtvaart is de Nederlandse sector waarbinnen relatief de meeste bedrijven onder buitenlandse zeggenschap vallen. Buitenlandse bedrijven vertegenwoordigen 96 procent van de totale omzet en werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie