Nederland exporteert steeds meer naar landen buiten Europese Unie

Nederlandse bedrijven richten zich voor hun export steeds meer op landen buiten de Europese Unie.

Het aandeel van de goederenuitvoer naar landen buiten de EU is de afgelopen twintig jaar gegroeid van 19 naar 28 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In totaal waren er vorig jaar ruim 23.000 bedrijven die goederen aan landen buiten de Europese Unie leverden, een vijfde meer dan in 2010. Het aantal ondernemingen dat alleen naar landen buiten de EU exporteert, is in die periode meer dan verdubbeld.

Nederland telde in 2015 bijna 69.000 exporterende bedrijven. Zo'n 45.000 daarvan exporteren alleen binnen de Europese Unie, terwijl ruim vierduizend ondernemingen hun goederen juist alleen naar landen buiten de Europese Unie verschepen. De rest kiest voor beide groepen landen.

In totaal is er vorig jaar voor 425,6 miljard euro aan Nederlandse goederen uitgevoerd naar het buitenland. Het grootste gedeelte hiervan was bestemd voor onze buurlanden.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn inmiddels de op vier na belangrijkste exportbestemming van Nederland. Zij namen in 2011 die positie over van Italië, dat naar de zesde plek zakte. De eerste vier plaatsen worden nog altijd ingenomen door Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Naast de Verenigde Staten wordt er vooral veel geëxporteerd naar Zwitserland en Turkije. Ook China en Rusland zijn belangrijke bestemmingen buiten de Europese Unie. Er gaat onder meer veel babymelkpoeder vanuit Nederland naar China.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie