Het Canadese Hudson's Bay wil de komende twee jaar in Nederland zo'n twintig nieuwe warenhuizen openen. 

Het concern wil in de Nederlandse binnensteden de warenhuisconcepten Hudson's Bay en Saks OFF 5TH introduceren, meldt het bedrijf dinsdag. De eerste winkels moeten in de zomer van 2017 de deuren openen. 

De uitbreiding moet zo'n 2.500 nieuwe banen in de winkels en 2.500 banen tijdens de bouw creëren in grotere steden. Het concern verwacht dat met de uitbreiding investeringen ter waarde van 300 miljoen euro gemoeid zijn. 

Bestuursvoorzitter Richard Baker is eerlijk over de reden van de komst naar Nederland: het totale gebrek aan concurrentie na de ondergang van V&D.

Naar eigen zeggen heeft Hudson's Bay al enkele huurcontracten afgesloten voor selecte locaties. "We hebben kunnen kapitaliseren op een mogelijkheid om gewilde vastgoedlocaties te selecteren”, zegt Baker.

V&D

Hij verwijst hiermee naar de plekken die vrijkomen na het faillissement van V&D. Tijdens de ondergang van V&D werd Hudson's Bay al genoemd als één van de partijen die met huurders sprak over het overnemen van specifieke locaties. Toen was ook al duidelijk dat het bedrijf fors wilde uitbreiden en alleen de locaties van V&D wilde overnemen en niet het merk. 

“Uitbreiding in Nederland is een natuurlijke uitbouw van onze bestaande aanwezigheid in België en onze "geplande intrede in Luxemburg en zal onze aanwezigheid in de Benelux compleet maken", vervolgt Baker. 

Volgens Jerry Storch, directeur bij Hudson's Bay, is er in Nederland nog ruimte voor grotere warenhuizen in het duurdere segment en in het goedkopere segment. 

Vlaggenschip

De eerste twintig winkels die HBC de komende twee jaar wil optuigen, zullen voornamelijk in oude V&D-panden worden gevestigd. Het vlaggenschip komt in Amsterdam, maar over de andere locaties die verspreid over het land worden geopend, wordt pas volgende maand meer bekendgemaakt.

In hoeverre het concern ontslagen medewerkers van V&D gaat aannemen, is nog de vraag. ''Onze stap in de Nederlandse markt heeft niets te maken met V&D en we hebben ook geen band met dat bedrijf. We gaan zelfstandig op zoek naar personeel", zei Baker.

Of er een eigen distributiecentrum komt in Nederland wordt pas tegen het einde van de zomer duidelijk. Wel liet de topman weten dat Hudson's Bay, net als V&D eerder, gaat werken met shop-in-shops. Met welke winkels daarvoor wordt samengewerkt is nog niet bekend.

1670 

Hudson's Bay bezit momenteel al veel panden en zaken in Duitsland. In dat land heeft de keten 137 winkels van het Duitse Kaufhof overgenomen. In België zijn zestien zaken van het merk Galerio Inno in bezit.

Met oprichtingsdatum in 1670 presenteert het concern zich als het oudste bedrijf in Noord-Amerika. Inmiddels is Hudson's Bay uitgegroeid tot één van de grootste warenhuizenketens ter wereld met 460 vestigingen en 66.000 werknemers wereldwijd.

Baker omschrijft Hudson's Bay als innovatieve, moderne warenhuizen met een hedendaagse inrichting. Hudson's Bay en Saks openen ook webwinkels in Nederland.

Positief

De komst van Hudson's Bay naar Nederland is volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken positief nieuws. Zowel voor consumenten, winkelmedewerkers als voor de leefbaarheid van de binnensteden in ons land, meent Kamp.

"Na het slechte nieuws van een aantal grote faillissementen, is dit een welkome opsteker", zei hij. Maar dat neemt niet weg dat er nog te veel winkels leeg staan in Nederland, voegt de bewindsman eraan toe.