Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Pipowagen failliet Circus Herman Renz levert 19.000 euro op

De pipowagen van het failliete Circus Herman Renz heeft dinsdag bij een online veiling 19.000 euro opgeleverd. Er is bijna zestig keer geboden op de iconische wagen. Een Australiër ging er uiteindelijk mee vandoor.
Door NU.nl/Tamara Awwad

Dat vertelt veilingmeester Martijn van Schie van het betrokken veilinghuis Troostwijk Auctions aan NU.nl. De koper heeft Nederlandse voorouders. De uiteindelijk betaalde prijs overtreft ruim het openingsbod van 2.500 euro. 

Dinsdagavond sloot een online veiling van de inventaris van Circus Herman Renz. In de boedel zaten onder meer een oliebollenkraam, kostuums, luchtkussens, caravans, een popcornmachine, slaapcontainers en circustenten.

Veel circussen hebben dinsdag geboden op de inventaris. Vooral branchegenoten uit Duitsland en België hebben uiteindelijk spullen gekocht.

Circustenten

De circustenten leverden de hoogste bedragen op. Een van de tenten ging voor 40.000 euro weg. Een andere werd voor 23.000 euro gekocht.

Over wat de veiling in totaal heeft opgeleverd, doet Van Schie geen uitspraken. Maar hij wil wel kwijt dat de opbrengst de verwachtingen heeft overtroffen. De opdrachtgever is volgens Van Schie "enorm tevreden".

Voor Van Schie was het een bijzondere veiling: "Wij hebben dit nog nooit meegemaakt. Dit is heel uniek. Het gaat om heel specifiek materiaal." Maar omdat dit soort spullen niet vaak geveild worden, is het volgens hem moeilijk te bepalen wat ze waard zijn.

Failliet

Circus Herman Renz uit Helmond is in het najaar van 2015 failliet verklaard. Het circus had nog een hoge schuld bij de Belastingdienst. Het bedrijf kwam in de problemen na tegenvallende bezoekersaantallen, terwijl de kosten wel waren gestegen. Een benefietavond leverde uiteindelijk niet voldoende op om de schuld te voldoen.

"Het verhaal van Circus Herman Renz maakt de veiling beladen", erkent Van Schie. Maar hij is blij dat het merendeel van de boedel nu weer bij circussen terecht is gekomen. "Daarmee is ons doel, om de spullen in het circus te houden, bereikt."


Lees meer over:

Circus Herman Renz

Aanbevolen artikelen