Uitgeverijen hebben opnieuw minder omzet gedraaid dan in het voorgaande jaar. Het is het zevende jaar op rij dat de branche met een omzetdaling werd geconfronteerd.

De omzet van uitgeverijen was vorig jaar 1,6 procent lager dan in 2014. Ten opzichte van 2008 is de omzet in 2015 ruim een kwart lager uitgevallen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Toch wisten de uitgeverijen hun bedrijfsresultaat redelijk op peil te houden. Dit hangt samen met een sterke daling van de loonkosten en de totale inkoopwaarde.

In 2014 kwam het bedrijfsresultaat uit op 783 miljoen euro. Dat is 10 procent minder dan in 2009 (872 miljoen euro). Maar in dezelfde periode is de omzet bijna twee keer zo hard gekrompen.

Onder de categorie uitgeverijen valt een grote groep bedrijven die onder meer kranten, tijdschriften, boeken en wetenschappelijke tijdschriften publiceren. 

Werkgelegenheid

Sinds 2009 is ruim 20 procent van de banen binnen de branche verdwenen. Daardoor hebben uitgeverijen flink kunnen besparen op hun loonkosten. Die zijn sindsdien met bijna 19 procent gedaald.

De totale inkoopwaarde van uitgeverijen daalde in dezelfde periode met 800 miljoen euro naar ruim 1,8 miljard euro. De inkoopkosten zijn nu goed voor bijna 40 procent van de totale kosten van uitgeverijen.

Hoewel bij uitgeverijen de omzet maar blijft dalen, behaalt de bedrijfstak ICT- en communicatie als geheel al wel meer omzet. Uitgeverijen behoren tot deze bedrijfstak.

Uitgeverijen kunnen nu flink minder verdienen met niet-digitale advertenties. En op de online advertentiemarkt, die wel sterk groeit, hebben uitgeverijen last van andere bedrijven binnen de bedrijfstak.

Zzp'ers

Hoewel het aantal banen bij uitgeverijen flink is afgenomen, is het aantal bedrijven binnen de branche juist gegroeid. De nieuwe bedrijven worden met name gerund door zelfstandigen zonder personeel.

Het gemiddelde aantal voltijdsbanen per bedrijf is met name door deze ontwikkeling gedaald van iets meer dan 28 naar ruim 24 in 2014.