In 2015 werd 27 keer het werk neergelegd. Daarmee werd er het afgelopen jaar het meest gestaakt sinds 2006.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag bekend.

Bij de stakingen waren 42 duizend werknemers betrokken die gezamenlijk 48 duizend arbeidsdagen uit onvrede niet aan het werk gingen. Deze eeuw werd er alleen in 2005 (28 keer) en in 2006 (31 keer) vaker gestaakt.

Bij de politie werd het langst gestaakt in 2015. De ambtenaren streden lange tijd voor meer loon en andere zaken. Het zogenoemde loonakkoord dat in de zomer van dat jaar werd gesloten zorgde voor veel onvrede en werkonderbrekingen bij een deel van de politie.

Industrie

In de industrie en in de sector vervoer en opslag werd het meest gestaakt. Bij de industrie gingen ook de meeste arbeidsdagen verloren (40 duizend) en waren de meeste werknemers (21 duizend) betrokken bij de werkonderbrekingen.

De vakbonden waren in 80 procent van gevallen betrokken bij de stakingen. De werknemersorganisaties zorgden bij zeven op de tien gevallen ook voor het einde van de werkonderbreking.

Bij een derde werd er gestaakt vanwege onenigheid om de cao, bij 15 procent ging het enkel om salaris. In ruim de helft van de gevallen gingen werknemers niet aan het werk vanwege een veranderd takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.