Blokker gaat opnieuw reorganiseren. Het concern schrapt 390 extra banen en wil verder moderniseren met onder meer nieuwe letters op de gevels.

Het personeel van de winkelketen werd vrijdagochtend bijeen geroepen. Werknemers moesten om 8.00 uur naar hun filiaal komen,  waar ze werden bijgepraat door filiaalleiders, meldde NOS

Volgens de nieuwe topman van de onderneming, Rob Heesen, zijn de ingrepen die vorig jaar al zijn gedaan ''niet ingrijpend genoeg''. Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Zelfs het bekende en oude oranjegeblokte logo moet er aan geloven.

Modern

De letters op gevels van Blokker zullen volgens Heesen, die in oktober vorig jaar aantrad, voortaan een modernere uitstraling krijgen. Ook komt Blokker met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed. Verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van ruim 100 miljoen euro.

''De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken'', zo onderbouwde Heesen de veranderingen. Volgens de directeur zijn ze ''echt nodig'' om ''concurrerend en flexibel'' te blijven. ''De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager.'' Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten.

Dalende verkopen

Blokker, opgericht in 1896, voerde vorig jaar voor het eerst in z'n bestaan een reorganisatie door. Er werden toen 390 banen geschrapt. Bij de Nederlandse winkels werken bijna zevenduizend mensen. Wereldwijd telt Blokker Holding circa 22.000 medewerkers.

Om een einde te maken aan de dalende verkopen werd in meerdere filialen geëxperimenteerd met een andere winkelindeling. Dat was voordat de vorige topman, Jack Peters, opstapte na een meningsverschil met de concerndirectie van Blokker Holding.

Rode cijfers

Het moederbedrijf is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Het concern belandde in 2014 in de rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden. Eerder dit jaar werden ook al 250 banen geschrapt bij de winkels van Xenos.

Vorig jaar werd ook tuinwinkelketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.

Blokker Holding boekte in het boekjaar 2014 een verlies van 20 miljoen euro. Een jaar daarvoor werd nog een winst behaald van 61 miljoen euro. De omzet ging met 1,1 procent omlaag naar bijna 2,1 miljard euro.

Bonden geschrokken 

De vakbonden noemen de reoganisatie van Blokker een klap voor de Nederlandse detailhandel, waar het al een tijd slecht gaat. ''Verschrikkelijk'', zo reageerde CNV. FNV spreekt van een ''onaangename koude douche, vooral voor de werknemers''.

De vakbondsman wees er ook op dat de bekendmakingen waarschijnlijk bij alle ketens van moederbedrijf Blokker Holding voor onrust zullen zorgen op de werkvloer. Onder Blokker Holding vallen bijvoorbeeld ook Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, en Intertoys.

''Dat er op zo'n korte termijn weer zou worden gereorganiseerd had ik niet zien aankomen'', zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer. ''Binnen korte tijd twee forse ingrepen, dat gaat niemand in de koude kleren zitten'', aldus Nico Meijer van FNV Handel.