Private financiers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk minder geld in Nederlandse startups gestoken dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. 

Ging het in de laatste drie maanden van 2015 nog om een bedrag van 86 miljoen euro, in de afgelopen periode was dat 69 miljoen euro. Dat meldt accountants- en adviesfirma KPMG woensdag op basis van cijfers van StartupJuncture.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, toen 59 miljoen euro in beginnende bedrijven werd gestoken, is wel sprake van een flinke stijging. ''Afgelopen jaar is de startupmarkt enorm verhit geraakt’’, aldus KPMG. Het verschil tussen het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar is echter enorm, geeft KPMG aan. ''Mensen zijn weer iets voorzichtiger geworden.’’

Wereldwijd was ook sprake van een daling. In de eerste drie maanden investeerden private financiers 25,5 miljard dollar, ongeveer 22,5 miljard euro, in startende ondernemingen, een daling van 8 procent vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar. Het aantal transacties verminderde van 1907 tot 1829.

Azië 

Vooral in Azië daalden de investeringen, van circa 8,7 miljard euro tot ongeveer 5,7 miljard euro. Het enthousiasme van private financiers wordt volgens KPMG onder meer getemperd door aanhoudende zorgen over de macro-economische ontwikkelingen en de enorme waarderingen die momenteel aan startups worden toegekend.

In Europa namen de investeringen toe van ruim 2,8 miljard tot iets meer dan 3 miljard euro. Die stijging kwam volgens de firma vooral door de investering van een kleine 0,9 miljard euro in de Zweedse muziekdienst Spotify.

Veel Europese durfkapitalisten zijn op hun hoede vanwege een aantal onzekerheden die op de middellange termijn boven de markt hangen, aldus KPMG.

''Duidelijk is dat het aanstaande referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie hierbij een rol speelt. Maar ook de recente terroristische aanslagen in Brussel en de mogelijke gevolgen van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn van invloed op het gedrag van private investeerders in Europa.’’