Afvalverwerkingsbedrijf Attero keert dit jaar geen dividend uit, maar zet zijn winst over 2015 opzij om de eigen organisatie te versterken.

De onderneming is op zoek naar overnames en kan het geld, een kleine 50 miljoen euro, daarbij naar eigen zeggen goed gebruiken.

''Een positief signaal'', reageert vakbond FNV, die de situatie bij Attero nog altijd ''zorgelijk'' vindt. Enkele weken terug klaagde de bond nog dat aandeelhouder en investeerder Waterland de afvalverwerker zou kaalplukken. Afgelopen jaren ging veel dividend naar Waterland, maar bleven nodige investeringen in de toekomst volgens FNV uit.

In de afvalwereld liggen nu veel kansen in recycling, maar vernieuwingen op dit gebied komen in de ogen van de werknemersorganisatie bij Attero juist amper van de grond. Een deel van de circa achthonderd medewerkers zou daardoor twijfelen aan de toekomst van het bedrijf.

Attero is het niet met de bond eens en zegt wel degelijk veel geïnvesteerd te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van sortering van kunststoffen.

Turbine

In 2015 is ook een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe turbine voor duurzame energie op de afvalenergiecentrale in Moerdijk. Dit gaat om een project dat in totaal 100 miljoen euro moet kosten.

Het besluit om de winst dit keer anders te besteden heeft er volgens een woordvoerder mee te maken dat er komende jaren diverse contracten aflopen en Attero graag verder wil groeien.

Het resultaat van de afvalverwerker pakte afgelopen jaar overigens wel meer dan 20 miljoen euro lager uit dan in 2014. Dit komt doordat het bedrijf toen eenmalig kon profiteren van vrijgevallen voorzieningen en bepaalde verzekeringsuitkeringen. De jaaromzet bleef nagenoeg onveranderd, op 339 miljoen euro.