Het aantal verkochte nieuwe personenauto's lag in het eerste kwartaal 10 procent lager dan een jaar eerder.

In de eerste drie maanden van 2016 zijn bijna honderdduizend nieuwe personenauto's verkocht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Consumenten kochten met name minder hybride auto's en dieselauto's dan in dezelfde periode in 2015.

Het CBS benadrukt dat er in het vierde kwartaal juist een recordaantal auto's werd verkocht. Dat had te maken met de invoering van nieuwe belastingregels per 2016.

Daardoor lag het aantal verkopen in januari aanzienlijk lager dan een jaar eerder. In deze eeuw zijn de verkoopaantallen in januari nog niet zo laag geweest.

Ook in februari was sprake van een daling. In maart werden er nog wel 4 procent meer wagens verkocht dan een jaar eerder. Maar dit kon de daling van de eerste twee maanden niet compenseren.

Aantrekkelijker

De nieuwe regels maakten het aantrekkelijker om nog in 2015 een wagen aan te schaffen. De nieuwe regels hebben met name effect op de bijtellingscategorie van nieuwe dieselauto's, hybride auto's en elektrische wagens. Dit soort auto's werd eind vorig jaar relatief meer gekocht. 

Het aantal verkochte benzineauto's was met 78.000 in het eerste kwartaal vergelijkbaar met het aantal van een jaar eerder.

Tweedehands auto's

In het eerste kwartaal zijn wel meer tweedehands auto's verkocht. Het aantal steeg met ruim 5 procent naar 487.000. Dit is het hoogste aantal sinds het tweede kwartaal van 2008.

Van de verkochte personenauto's is 80 procent een tweedehands exemplaar.