De Nederlandse export van tweedehands bedrijfsauto's herstelt zich, vooral door een flinke toename van de uitvoer van bestelbusjes naar Oekraïne,  blijkt uit nieuwe cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

Oekraïne is de laatste jaren de belangrijkste exportmarkt voor handelaren in tweedehands bestelbusjes. Maar de verkoop belandde in een dip door de onrust in het land. Afgelopen kwartaal ging het weer een stuk beter met de handel. Er gingen ruim drie keer zoveel bedrijfsauto’s naar het Oost-Europese land, vergeleken met vorig jaar.

Alles bij elkaar registreerde VWE in de eerste drie maanden van dit jaar circa 9.700 uitgevoerde bedrijfsauto's, ruim 11 procent meer dan in dezelfde maanden in 2015. Bijna een tiende van de wagens was bestemd voor Oekraïne.

Dat er in Oekraïne veel vraag is naar occasions van over de grens, heeft volgens VWE te maken met de aantrekkende economie en lage autodichtheid in het land. Nederlandse wagens zijn er in het bijzonder populair, omdat die veelal goed onderhouden zijn.

Een woordvoerster van VWE stelt dat andere Oost-Europese landen in het verleden ook sterk aangewezen waren op het importeren van auto's, toen zij economisch in opkomst waren.

Associatieverdrag

De zegsvrouw verwacht dat de export van Nederlandse bedrijfswagens naar Oekraïne verder zal toenemen als het Brusselse associatieverdrag met het land in werking treedt. Dat is het akkoord waarover woensdag in Nederland een referendum wordt gehouden.

Overigens is niet van alle Nederlandse auto-exporten de bestemming bij VWE bekend. Naar schatting valt circa 40 procent de uitvoer binnen het blikveld van de informatieleverancier in de autobranche.