Petra van Hoeken is definitief aangesteld als risicodirecteur en lid van de raad van bestuur bij Rabobank. 

Dat maakte de bank maandag bekend. Haar benoeming was al in februari aangekondigd, maar moest nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

De raad van commissarissen van Rabobank is ''zeer verheugd dat met de benoeming van Petra van Hoeken de raad van bestuur op volle sterkte is'', aldus voorzitter Wout Dekker. Topman Wiebe Draijer verwelkomde haar als ''een grote aanwinst voor ons team''.

De topman wees erop dat Van Hoeken veel ervaring meebrengt op het gebied van risicomanagement. Zij was tot voor kort risicodirecteur bij de Haagse bank NIBC en werkte eerder voor Royal Bank of Scotland (RBS) en ABN AMRO.

De functie van risicodirecteur is nieuw bij Rabobank. Eerder viel de portefeuille risicomanagement onder het takenpakket van de financieel directeur, maar toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) drong aan op een splitsing. Daarom kwamen twee nieuwe bestuurders in plaats van Bert Bruggink, die eind vorig jaar vertrok.

ING

De nieuwe financiële topman Bas Brouwers begon al op 1 januari. Hij was afkomstig van ING Nederland.

Eerder zou Carin Gorter aantreden als risicodirecteur, maar zij besloot op het laatste moment dat die baan bij nader inzien toch niet bij haar paste.