Holland Pharma mag DA Retailgroep overnemen. De Autoriteit Consument & Markt keurt de overname goed.

Beide bedrijven zijn een groothandel in drogisterijartikelen. DA is daarnaast ook franchisegever van goederen en diensten aan drogisterijen onder de naam DA. De onderneming heeft bijna 250 franchisenemers.

Toezichthouder ACM denkt dat er na de fusie voldoende alternatieven overblijven. "Dit is het geval. Er zijn nog meer groothandels voor drogisterijartikelen zoals Unipharma, Vriesia en FACO." 

"Voor consumenten blijft er ook nog voldoende te kiezen. Naast DA zijn er verschillende drogisterijketens, zoals Etos, Trekpleister en Kruidvat", aldus ACM. "Ook zijn veel drogisterijartikelen verkrijgbaar in supermarkten, apotheken en via internet."

Failliet

Eind vorig jaar werd DA Retailgroep, de centrale organisatie van drogisterijketen DA, failliet verklaard. Eerder heeft een langlopende ruzie tussen de onderneming en de franchisenemers DA Retailgroep in ernstige financiële problemen gebracht.

Een deel van de franchisenemers is uit onvrede uit de keten gestapt. Dit had een groot omzetverlies bij de centrale organisatie van DA tot gevolg.

Nieuwe formule

Het conflict ontstond nadat het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse ondernemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA Retailgroep waren aangegaan.

De zaak kwam vorig jaar ook voor de rechter. DA Retailgroep kreeg gelijk, maar toen werd al duidelijk dat het bedrijf in grote moeilijkheden zat.

De Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van groothandelsbedrijf Holland Pharma, heeft het failliet verklaarde DA overgenomen. De overname ging wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen.