De Nederlandse autoverkopen zijn in maart weer wat opgeleefd, na een dip in de eerste twee maanden van dit jaar. 

Afgelopen maand verkochten autodealers 29.869 nieuwe auto’s. Dat komt neer op een stijging van 4,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldt brancheorganisatie Bovag vrijdag.

In januari en februari bleef het aantal wagens dat de showroom uitrolde nog fors achter. Dat had te maken met de verkoophausse in november en december toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

Alles bij elkaar loopt de autoverkoop nu nog dik 10 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. ''Een zwaluw maakt nog geen zomer. We hebben zulke rare maanden achter de rug'', aldus een woordvoerder van Bovag.

Overstijgen

De brancheorganisatie denkt niet dat de verkopen dit jaar die van vorig jaar gaan overstijgen. In heel 2015 zijn bijna 450.000 auto's aan de man gebracht, een kleine 16 procent meer dan in 2014. Bovag houdt het voor dit jaar voorlopig op een prognose van ongeveer 400.000 transacties.

Meest verkochte merk is nog altijd Volkswagen. De in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Duitse fabrikant moest in het merkenlijstje van maart wel Opel en Peugeot boven zich dulden, maar gaat over de eerste drie maanden nog steeds op kop.