Investeringsmaatschappij HAL Holding neemt een belang van 20 procent in e-commercebedrijf Coolblue. Dat maakte HAL donderdag bekend, zonder financiële details te verstrekken.

Begin december verspreidde Coolblue al eens het gerucht dat het bedrijf zou worden overgenomen.

Het bleek een publiciteitsstunt met Sinterklaas in de hoofdrol. Maar van een stunt of 1 aprilgrap is ditmaal zeker geen sprake, verzekerde Coolblue-baas Pieter Zwart in een toelichting.

Zwart richtte Coolblue in 1999 op, samen met zijn compagnons Paul de Jong en Bart Kuijpers. Zij waren tot dusver de drie enige eigenaars. De komst van het beursgenoteerde HAL als vierde aandeelhouder moet volgens Zwart zorgen voor verdere professionalisering, met name op bestuursniveau.

Vervolgstappen

"We zijn de laatste jaren heel hard gegroeid, en zijn op veel terreinen veel professioneler geworden. Maar op het gebied van governance en toezicht kunnen we nog wel wat stappen zetten. Daarnaast kan HAL meedenken over vervolgstappen, bijvoorbeeld uitbreiding Europa in."

Op termijn wil Coolblue wellicht ook zelf naar de beurs. Hoeveel de verkoop van het minderheidsbelang aan HAL de oprichters oplevert, wilde ook Zwart niet verklappen.

Schepje extra

Coolblue, dat met name consumentenelektronica en witgoed verkoopt, telt naast de webshops zeven fysieke winkels en heeft in totaal 1600 mensen in dienst. De omzet steeg vorig jaar met ruim de helft tot 555 miljoen euro.

Dit jaar doet Coolblue daar nog een schepje bovenop, denkt Zwart op basis van verkopen in de eerste paar maanden. "We hebben de groei in het eerste kwartaal zien versnellen", zei hij.