Duidelijk herstel voor markt bedrijfsruimte

De Nederlandse markt voor bedrijfsruimte laat een duidelijk herstel zien. Er is vorig jaar flink meer geïnvesteerd en ook is er meer bedrijfsruimte verkocht en verhuurd dan in 2014.

In 2015 is ongeveer 35 procent meer oppervlakte aan bedrijfsruimtes verkocht en verhuurd, meldt NVM Business donderdag.

Volgens NVM Business ging het vorig jaar flink beter met logistiek vastgoed, zoals magazijnen, opslagruimtes en distributiecentra.

Er is vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen vierkante meter aan distributiecentra en grootschalige opslagruimtes verkocht en verhuurd. Dat is een stijging van ruim 20 procent. Dit hangt vooral samen met de groei van bedrijven die producten via internet verkopen.

Investeringen

Vorig jaar is voor ongeveer 1,37 miljard euro belegd in Nederlandse bedrijfsruimtes. Dat is 20 procent meer dan in 2014. Dat komt vooral doordat er meer nieuwe panden zijn gebouwd. In dit segment is het beleggingsvolume bijna verdubbeld.

Zo'n 86 procent van het totale beleggingsbedrag kwam uit het buitenland. Met name Angelsaksische partijen hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in Nederlandse bedrijfspanden.

Aanbod

Vorig jaar is het aanbod van te koop of te huur staande bedrijfsruimtes licht afgenomen. Eind 2015 was in totaal ongeveer 15,4 miljoen vierkante meter te koop of te huur. Dat is 1,9 procent minder dan een jaar eerder.

Met name het aanbod in logistiek vastgoed is afgenomen. Het aanbod in dat segment slonk met 15 procent naar 2,5 miljoen vierkante meter.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie