Resultaat ASN Bank met een vijfde gestegen

Het resultaat van ASN Bank is vorig jaar met een vijfde gestegen naar 70,8 miljoen euro. De bank zag het aantal klanten netto met 25.000 toenemen.

ASN-topman Ewoud Goudswaard zegt in een toelichting tegenover NU.nl terug te kijken op een succesvol jaar. "We zijn gegroeid op veel verschillende fronten."

De baten bij de bank daalden licht met 1,6 procent naar 151,6 miljoen euro. Doordat de lasten ook daalden, steeg het uiteindelijke resultaat alsnog.

In 2014 moest eenmalig een resolutieheffing van 20,9 miljoen euro, de bijdrage voor de redding van SNS, worden betaald door ASN. Doordat de bank tegelijk meer uitgaf aan de organisatie, namen de kosten met 10,8 miljoen euro af.

Beheerd vermogen

Het totale beheerde vermogen nam met 535 miljoen euro toe naar 13,4 miljard euro. Er werd vooral meer geld gestoken in de beleggingsfondsen van de bank.

ASN Bank zag het aantal beleggende klanten stijgen met maar liefst 14,4 procent naar 77.053. Het totale vermogen van de beleggingsfondsen van ASN steeg met 23,3 procent naar 2,4 miljard euro.

De stijging was te danken aan een goed rendement van de fondsen en aan een toename van de inleg van klanten die geen genoegen nemen met de lage spaarrente.

Lage rente

De lage rente ligt tegelijk ten grondslag aan stagnatie bij de groei van het spaargeld dat klanten bij ASN stallen. Dit bleef nagenoeg gelijk staan op 10,6 miljard euro. Hoewel particuliere klanten vorig jaar nog wel meer spaargeld bij ASN stalden, werd dit tenietgedaan door een afname onder zakelijke klanten. Dit komt doordat de bank het bedrag waarover zakelijke klanten rente ontvangen, heeft beperkt.

Ook ASN heeft te maken met de lage marktrente. De bank biedt spaarders een variabele spaarrente van 0,7 procent aan en een rente van 1,1 procent voor deposito's die tien jaar vaststaan.

Topman Ewoud Goudswaard verwacht dat het komende jaar de rente verder verlaagd zal worden. Negatieve rentes ziet hij nog niet snel gebeuren.

Onder druk van de lage spaarrente gaat hij ervan uit dat de beleggingsfondsen substantieel gaan groeien de komende tijd. "Als mensen gaan beleggen, moeten ze heel goed kijken of beleggen bij ze past. Als ze daar slecht van slapen, dan kunnen ze beter genoeg nemen met lagere spaarrente", aldus de topman.

Klimaatakkoord

De financieringen en beleggingen van de ASN Bank namen in 2015 toe tot bijna 11 miljard euro. Zo was de bank verantwoordelijk voor ruim 300 miljoen euro aan financieringen voor groene projecten.

Met het historische klimaatakkoord dat eind vorig jaar werd gesloten in Parijs, ziet ASN ook de interesse voor groene energie toenemen bij financiers. Vorig jaar was ASN onder andere betrokken bij een offshore windpark in de Belgische Noordzee en financierde de bank de aankoop van een Zeeuws windpark.

De bank heeft als doelstelling dat in 2030 alle financieringen en beleggingen netto klimaatneutraal zijn. In 2015 stond dit cijfer op 70,8 procent.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie