De Goudkeurmeester uit Gouda maakt een doorstart, maakt de directie donderdag bekend. De onderneming keurt edelmetalen voorwerpen.

Curator Marc Udink heeft donderdag besloten om WaarborgHolland uit Gouda een doorstart te laten maken. Het bedrijf is afgelopen dinsdag failliet verklaard.

Woensdag werd al duidelijk dat Marc Udink in vergevorderde onderhandeling was met de directie om de onderneming in afgeslankte vorm voort te zetten.

"WaarborgHolland staat jarenlang bekend als een betrouwbare partner en we zijn zeer verheugd dat de curator dat ook gezien heeft en ons de kans geeft de doorstart te maken", aldus de directie in een persverklaring. Alle bedrijfsactiviteiten zullen worden voortgezet. 

Een deel van het personeel blijft bij het bedrijf werken, maar krijgt een lager loonaanbod, aldus de curator. Enkele banen verdwijnen. Er werken zeventien mensen bij WaarborgHolland.

Onafwendbaar

WaarborgHolland is een van de twee door de overheid aangewezen goud- en zilverkeurmeesters in Nederland. Het bedrijf komt voort uit een vroegere rijksdienst en was jarenlang monopolist in het keuren van goud, zilver en platina. De laatste jaren kampte het bedrijf echter met concurrentie van Edelmetaal Waarborg uit Joure.

De komst van deze tweede speler zorgde voor een hap uit de omzet. De concurrent bleek zijn kostenplaatje bovendien beter op orde te hebben, aldus Udink.

Reorganisatie

Het bedrijf wilde onlangs nog een reorganisatie uitvoeren. Maar dit werd afgewezen door uitkeringsinstantie UWV. "De laatste jaren verkeerde het bedrijf in zwaar weer, waardoor een faillissement helaas onafwendbaar was", stelt de directie donderdag.

Bij de goudkeurmeester kunnen zowel ondernemers als particulieren edelmetalen voorwerpen laten controleren.