Winkelketens Perry Sport en Aktiesport maken een doorstart onder de vlag van het Britse retailbedrijf JD Sports Fashion, maken de curatoren van moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG) woensdag bekend.

Het Britse bedrijf zal een deel van de winkels overnemen van de failliete ketens Perry Sport en Aktiesport. "Daarmee is de continuïteit van een groot aantal winkels verzekerd en de werkgelegenheid van een groot aantal medewerkers gewaarborgd."

"Wij zijn blij dat het gelukt is om op korte termijn een goede koper voor de winkels te vinden", stellen de curatoren. Er zijn in totaal 42 vestigingen van Perry Sport en 31 van Aktiesport.

"JD Sports is een financieel sterk bedrijf met een goede reputatie in de markt. Dit geeft de maximale waarborg voor de continuïteit van een zo groot mogelijk aantal winkels. Daarmee zijn veel belangen gediend, waaronder die van werkgelegenheid."

De curator Toni van Hees heeft laten weten dat het concern 26,5 miljoen euro neertelt voor de overname. Er komen nog wat extra kosten bij vanwege de doorstart. Vermoedelijk gaat het grootste deel van de opbrengst naar de betrokken banken.

Concurrentie

Afgelopen donderdag vroeg het Britse bedrijf toestemming aan Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor een overname. In die melding stond dat JD Sports Fashion interesse heeft in de beide webwinkels en de overige activa van de ketens. 

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt de melding en beoordeelt of er na een overname nog voldoende concurrentie overblijft. De toezichthouder maakt binnen vier weken bekend of de overname door mag gaan. "Een beslissing van de ACM wordt op korte termijn verwacht, vermoedelijk deze week nog", laten de curatoren weten.

JD Sports is onderdeel van Pentland Group PLC en is gespecialiseerd in de verkoop van sportkleding, -schoenen, -artikelen, -accessoires en vrijetijdskleding. JD Sports Fashion heeft meer dan achthonderd winkels. JD Sports heeft filialen verdeeld over Nederland.

Personeel

Het is nog niet duidelijk hoeveel personeelsleden daadwerkelijk hun baan kunnen behouden. "Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen om hoeveel winkels het gaat." Medewerkers zijn op woensdagochtend geïnformeerd over de doorstart.

JD Sports Fashion zal afhankelijk van de prestaties van de verschillende winkels en onderhandelingen met verhuurders van de panden bekijken welke filialen open gehouden kunnen worden.

Begin maart werd ontslag aangezegd aan de medewerkers van Perry Sport en Aktiesport. JD Sports Fashion wil het merendeel van het personeel aan het werk houden in de winkels die zij overnemen. Dat geldt ook voor een deel van de medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam. 

Arbeidsvoorwaarden

Een woordvoerder van USG stelt dat personeel na de doorstart onder vergelijkbare arbeidsvoorwaarden kan blijven werken. Het is nog niet bekend wanneer de medewerkers duidelijkheid krijgen over of ze hun baan kunnen behouden. "Hoe eerder, hoe beter", erkent de woordvoerder. Maar hij benadrukt ook dat dit zorgvuldig moet gebeuren.

Uitkeringsinstantie UWV zal de lonen van alle medewerkers van de failliete ketens nog zo'n twee weken doorbetalen. Er werken ongeveer 850 mensen bij Perry Sport en 1.150 bij Aktiesport.

Failliet

USG ging in februari failliet. De onderneming heeft het net als andere detailhandelbedrijven moeilijk. Bovendien werden de ketens Perry Sport en Aktiesport hard geraakt door de recente faillissementen van V&D en Scapino. Daardoor werden 128 shop-in-shops van Aktiesport en elf verkooppunten van Perry Sport gesloten. 

Eerder werd al bekend dat Scapino de inventaris van alle 128 shop-in-shops van Aktiesport in de Scapino-winkels heeft overgenomen. Dit zijn alle verkooppunten die Aktiesport in de schoenenwinkels had.

Vennootschappen

USG telde in totaal 53 vennootschappen. De onderneming exploiteerde zo'n 350 winkels en had ongeveer 2.500 werknemers. Het bedrijf hield zich ook bezig met groothandel en het uitbaten van eigen merken, zoals Tenson.

Verder heeft het bedrijf licenties van bekende merken zoals Fila, Le coq sportif, INQ en Elesse. De onderneming was onder meer actief in Nederland, België, Zweden, Denkmarken en Hong Kong. 

Inmiddels is in België ook een principeakkoord bereikt over een overname van de sportketen Primo door de Britse keten Sports Direct. Over de verkoop van enkele andere bedrijfsonderdelen wordt nog onderhandeld.

Het gaat daarbij ook nog om zo'n dertig Nederlandse vennootschappen, zoals de sportkledingmerken Fila, Elesse en Le coq sportif. Volgens de woordvoerder proberen de curatoren zo veel mogelijk van alle vennootschappen te behouden en bij elkaar te houden. Er zijn nog geen merken of ketens die defitnief geen doorstart zullen maken.

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds