'Internationale investeerders steken meer in Europees vastgoed'

De investeringen in Europees vastgoed zijn vorig jaar aanzienlijk toegenomen. Met name internationale investeerders trekken vaker de portemonnee voor bijvoorbeeld kantoren en winkelcentra.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van KPMG naar de investeringen in Europees onroerend goed.

In 2015 werd voor 285 miljard euro geïnvesteerd op de Europese vastgoedmarkt. Dat betekende een toename van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens KPMG zijn de investeringen daarmee bijna terug op het niveau van 2007. Toen werd in totaal circa 300 miljard euro uitgegeven aan vastgoed in Europa.

Meer dan de helft van de investeringen gebeurt door internationale investeerders, met name uit de Verenigde Staten en Canada. Opvallend is de sterke toename van Aziatische partijen.

Kantoorlocaties

Op industrieel vastgoed na stegen de investeringen afgelopen jaar in alle categorieën. Daarbij waren kantoorlocaties het meest in trek. Circa 40 procent van de investeringen werd in kantoorpanden gestoken.

Een kwart van de totale som werd gestoken in winkellocaties. De ontwikkelingen in Nederland liggen volgens KPMG grotendeels in lijn met de Europese markt. Wel blijft de kantorenmarkt in Nederland onder druk staan.

Record

De totale investering van beleggers in Nederlandse winkelpanden kwam vorig jaar uit op een recordbedrag van 2,8 miljard euro. De jarenlange trend van dalende huuropbrengsten was ook vorig jaar zichtbaar, al was de daling wel zeer afhankelijk van de locatie.

De recente faillissementen van V&D en ketens als DA en Invito zullen de markt volgens KPMG volledig overhoop gooien.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie